- 3 mei
Inclusiviteit bij Digitale Wolven: Samenwerken met Werkburo van Pegode
Onze vzw draait dankzij de steun van bedrijven, particulieren en de overheid. We zouden echter Digitale Wolven niet zijn, als we niet zelf ook graag andere organisaties een beetje wilden helpen. Werkburo, bijvoorbeeld. Werkburo biedt ondersteuning op maat van mensen met een beperking. Zo zorgen ze ervoor dat zij ergens duurzaam tewerkgesteld kunnen worden of als vrijwilliger/stagiair kunnen inspringen. In deze blog vertellen we je meer over hoe wij ons steentje bijdragen. Ondertussen hebben we zelfs iemand vast in dienst die vanuit Werkburo bij ons terechtkwam! Lees maar mee.
Over Werkburo
Sommigen kunnen vanuit Werkburo toegroeien naar een ‘echte job’, voor anderen is het eerder kleinschaliger bedoeld om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. Zo krijgen wij jongeren over de vloer die ‘iets in/met IT’ willen doen. Dat kan groot of klein zijn dus we vinden altijd wel iets waar zij ons mee kunnen helpen of dat ze kunnen doen. Door naar ons te komen, krijgen ze vaak meer zingeving in hun dag. Nu moeten ze dat zelfstandig doen, wat vaak betekent dat ze het openbaar vervoer moeten nemen. De eerste keer/keren doet een begeleider dat met hen, maar daarna moeten ze het zelf kunnen. Daar begint het dus eigenlijk al, en dat maakt ook dat ze maar een paar uurtjes in de week komen, want het kan best een vermoeiende uitdaging zijn voor hen.
Wat doen die jongeren bij Digitale Wolven?
Ze helpen ons, bijvoorbeeld, met het sorteren van de LEGO blokken waarmee we/kinderen in onze workshops robots maken. We voorzien dan fiches waar de relevante blokjes voor een bepaalde robot opstaan en zij zorgen dat het corresponderende blokje erop komt te liggen. Of we laten ze kleurpotloden slijpen, iPads opladen volgens een stappenplannetje ... Er was eens iemand die heel graag wou typen. Dus zorgden we dat die persoon stukken tekst (die wij daarna konden copy pasten) kon overtypen.
We doen het met plezier, maar het vereist wel extra aandacht van onze kant, want ze zijn snel afgeleid en hebben begeleiding nodig. Als je niet (geduldig) naast hen zit, ben je ze kwijt. Ze doen natuurlijk wel nuttige dingen die wij niet meer hoeven te doen. Sommigen zouden vaker/langer willen komen, maar daar hebben we helaas het werk en de tijd (nog) niet voor. Mocht dat nog veranderen, zijn we er zeker voor te vinden!
Wat we doen voor Werkburo doen we omdat het zinvolle dag invulling is voor die jongeren en we graag iedereen willen helpen die iets wil doen met IT. Het is voor ons iets kleins, maar voor hen maakt dat impact op hun leven of op dat van hun familie.
Echt voldoening
Wanneer we horen van de ouders of van de organisatie hoe blij ze zijn met de manier waarop wij met de vrijwilligers omgaan, weten we weer waarom we ‘t doen. Ze zitten hier veilig en amuseren zich. Er wordt elders snel misbruik gemaakt van hen omdat ze vaak de capaciteit niet hebben om onderscheid te maken tussen goede en minder goede intenties. Schrijnend, en een extra reden om deel uit te willen maken van het verhaal, wat ons betreft.
Ze worden natuurlijk ook goed opgevolgd vanuit Werkburo. Er komt geregeld iemand langs die bekijkt of onze omgeving nog altijd optimaal is voor wie hier aan de slag is. Zo is er misschien op dat moment te veel lawaai en worden wij daar even op gewezen. Dat helpt, want zelf zullen die jongeren dat soms niet rechtstreeks zeggen tegen ons. Wel aan hun begeleiders. Zij vertellen het dan op hun beurt aan ons en samen bekijken we hoe we kunnen verbeteren.
Zeggen ze zelf: “Dit vind ik leuk”? Nee, ze zeggen net vaak dingen als: “Ik wil hier niet zijn”, maar je hoort dan achteraf het tegenovergestelde van het thuisfront of van Werkburo. Ze zijn gewoonweg niet goed in het uitdrukken van emoties. De organisatie en de ouders zien wél het verschil tussen een goede en een slechte dag. Als ze zich geamuseerd hebben, zijn ze blij en rustig. Op een slechtere dag is het blijkbaar anders. Daarnaast merk je dat ze soms misschien wel zeggen: “Oh nee, wééral LEGO sorteren”, maar vervolgens doen ze dat en worden ze helemaal rustig en komt er een lach op hun gezicht. Dus je moet ze soms wat leren lezen en aanvoelen. Het is het echter écht waard. Wat meer inclusiviteit op de werkvloer, daar zijn wij voorstander van!
Is jouw bedrijf geïnteresseerd om mensen met een beperking via Werkburo een plek te bieden? Laat het ons dan hier weten.
Wil jij na het lezen van dit verhaal graag zelf Digitale Wolven (extra) ondersteunen? Bekijk onze ‘steun ons-pagina' of neem contact met ons op. Dan bespreken we samen wat we misschien voor elkaar kunnen betekenen. Als je het ons vraagt: hoe meer wolven in de roedel, hoe liever!